top of page

AMERICKA PENZIJA


AMERICKA PENZIJA - SOCIJALNA DAVANJA


Kratke crtice o uslovima za sticanje pune i prevremene penzije u Americi, kao i uslovima za ostvarivanje ostalih socijalnih davanja: “Disability Insurance Benefits”, “Spousal Benefits” “ Welfare”:


Penzija: Dovoljno je da je neko radio u Americi minimum 10 godina i po tom osnovu stekao 4 poena po godini radnog staza, odnosno minimum 40 poena(10 godina staza) za penziju. Naravno, uz taj uslov, vrlo vazna cinjenica je i da osoba nije deportovana iz Amerike po nekom od pravnih osnova detaljno specificiranih INA/US Immigration and Naturalization Act/.


Za “Disability Benefits” se postupak moze pokrenuti samo unutar Amerike, jer se tamo mora najpre izvrsiti procena radnih sposobnosti od nadleznih sluzbi.


Za “Welfere”, odnosno pomoc za nezaposlene i lica slabog materjalnog stanja takodje se moze aplicirati samo iz Amerike.


Za “Spousal Benefits” se moze aplicirati ako je brak razveden u proteklih 10 godina, i tada bi se mogla ostvariti odredjena nadoknada po tom osnovu.

Srbija i Amerika nemaju zakljucene sporazume o socijalnim davanjima, niti o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, te se u ovim oblastima primenjuju posebno americki a posebno srpski propisi.Pitanje:

1.Ziveo sam i radio u New Yorku 10 godina a i moja porodica je bila sve vreme samnom. Bio sam zaposlen u predstavnistvu srpske kompanije u New Yorku. Stekao sam americko drzavljanstvo naturalizacijom a i svi clanovi moje porodice. Sada zivimo u Beogradu ja i moja supruga a deca su u Americi. Moje pitanje je: Da li imam prava na americku penziju ? Starosti sam 62 godine I trenutno sam vlasnik jedne firme u Srbiji.


Odgovor:

Posto ste legalno boravili u Americi 10 godina i radili sve vreme, uredno prijavljivali “Income Tax”, imali bi ste pravo na americku penziju. To pravo stice svako ko je radio u Americi minimum 10 godina, odnosno ko je ostvario 40 poena ukupno/ 4 poena po godini staza/, potrebnih za sticanje prava na penziju. Medjutim, s obzirom da trenutno imate 62 godine a da se pravo na punu penziju za vase godiste/1954/ stice sa 66 godina, vi bi ste mogli da primate penziju i sa 62 godine ali bi ista bila znatno umanjena. Takodje, nakon povezivanja sa “FDU Athens”- nadlezne americke ispostave za Srbiju, sa testovima: “retirement earnings test and foreign work test”, zakljucio sam da ne bi trebalo da se prijavljujete za penziju sada, sa 62 godine, iako ispunjavate uslov u pogledu godina zivota za “early retirement”, jer bi penzija bila jako mala. S obzirom na zakonska odbijanja a takodje, s obzirom da Srbija i Amerika nemaju potpisan Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, vasa penzija bi bila oporezovana u Americi sa 30% Witholding tax. Pored toga, vi ste u Srbiji registrovali privredno drustvo u kome ste i vlasnik 100% a i zaposlen kao direktor sa punim radnim vremenom, te zbog toga ne bi ispunili uslov za prijavu za americku penziju a taj uslov je: da, ako osoba dalje radi posle 62 godine zivota,ali sa kracim radnim vremenom do 45 sati mesecno, moze primate umenjenu americku penziju i pre 66 godine zivota.

Pravo na punu penziju cete steci sa 66 godina zivota.Pitanje:

2.Rodjen sam 05.11.1958 godine. Do 1988 godine ziveo sam u Srbiji a onda otisao u turisticku posetu prijatelju u Kanadi. Boravio sam neko vreme u Torontu a onda se uputio autobusom iz Toronta za zapadnu obalu, gde me je cekao prijatelj, koji me je ilegalno prebacio za Ameriku. U Americi sam ostao vise 11 godina ilegalno. Placao sam uredno poreze u period od 1993-2003. Radio sve vreme i prijavljivao Income Tax. U jednom period tokom 90-tih je pokrenuo sam postupak za dobijanje Refugee statusa. Taj postupak je okoncan tako da mi Refugee status nije odobren. Nakon toga nije ulozen poslednji pravni lek: “Application for Humanitarian and Compassionate grounds”. Stavljen sam u Detention Centre u Americi a odatle deportovan za Srbiju. U Srbiji ne radim. Povremeno sam angazovan na nekim fizickim poslovima.

Interesuje me da li imam prava na americku penziju ?


Odgovor:

Uslovi za sticanje pune i prevremene penzije u Americi su sledeci:

Dovoljno je da je neko radio u Americi minimum 10 godina i po tom osnovu stekao 4 poena po godini radnog staza, odnosno minimum 40 poena(10 godina staza) za penziju. Naravno, uz taj uslov, vrlo vazna cinjenica je i da osoba nije deportovana iz Amerike po nekom od pravnih osnova detaljno specificiranih INA/US Immigration and Naturalization Act/.

Vi nemate kod sebe “Deportation Order” iz koga bi se videlo po kom paragrafu INA ste deportovani. Ukoliko su to paragrafi 274, 281, kao i par ostalih paragrafa, ne bi imali prava na americku penziju.

S obzirom da ne znamo po kom paragrafu ste proterani iz Amerike, preporucujem vam da preko svog advokata iz Amerike dobijete tu informaciju.

Druga mogucnost da se to sazna, je da se direktno kontaktira USA Social Security Administration- Federal Benefits Unit u Atini.Pitanje:

3.Otisao sam u Ameriku 1994 godine, tako sto sam bio sponzorovan od tadasnje supruge, poreklom iz Rumunije ali sa americkim drzavljanstvom. Ziveli smo u New Yorku . Razveli se 1998 godine. Ostao sam u Americi do 2002 godine. U tom periodu radio na razlicitim poslovima, ukupno 4 godine. A 1998 godine sam imao saobracajnu nezgodu, gde nisam bio kriv a osiguranje mi je isplatilo 15.000 $, preko advokata koji me je zastupao. Prilikom udesa sam pretrpeo povrede u ledjima ali nisam trazio invalidninu “Dissability”.

Od povratka iz Amerike, zivim u Srbiji u selu blizu Vrsca. Dok mi je otac bio ziv, starao sam se o njemu, pri tom radeci na porodicnom gazdinstvu. Nakon smrti oca i dalje obradjujem porodicno gazdinstvo ali nisam u random odnosu i nemam stalni prihod. Ponovo sam se ozenio. Sadasnja supruga takodje nema stalni posao ali povremeno odlazi u Austriju gde radi kao negovateljica. Nemamo dece.

Da li imam parvo na americku penziju ili Disability ili na neka druga socijalna davanja iz Amerike?


Odgovor:

Kratko obrazlozenje uslova za sticanje pune i prevremene penzije u Americi, kao i uslove za ostvarivanje ostalih socijalnih davanja: “Disability Insurance Benefits”, “Spousal Benefits” “ Welfare”:

Dovoljno je da je neko radio u Americi minimum 10 godina i po tom osnovu stekao 4 poena po godini radnog staza, odnosno minimum 40 poena(10 godina staza) za penziju. Naravno, uz taj uslov, vrlo vazna cinjenica je i da osoba nije deportovana iz Amerike po nekom od pravnih osnova detaljno specificiranih INA/US Immigration and Naturalization Act/.

S obzirom da ste vi radili samo 4 godine u Americi, ne bi imali parvo na penziju. Za “Disability Benefits” u ovom trenutku ne mozete da aplicira jer nije ni pokrenuo postupak za procenu radnih sposobnosti. Tu vrstu postupka bi mogli pokrenuti samo unutar Amerike. Za “Welfere”, odnosno pomoc za nezaposlene i lica slabog materjalnog stanja takodje mozete da aplicirate ali samo iz Amerike. Za “Spousal Benefits” ne bi mogli da aplicirate jer je brak sa zenom iz Amerike razveden pre 23 godine. Da je brak razveden u proteklih 10 godina, mogli bi da ostvarite odredjenu nadoknadu po tom osnovu.

bottom of page