top of page
  • _

Kanada zamlja po meri coveka

KANADA - ZEMLJA PO MERI COVEKA

Po prostranstvu, Kanada je jedna od najvecih zemalja na svetu i prostire se od Atlantika do Pacifika, na prostoru od 9.970.000 kvadratnih kilometara. Na tom ogromnom prostoru zivi oko 34 miliona stanovnika poglavito engleskog i francuskog porekla sa velikim brojem doseljenika iz dugih evropskih i vanevropskih zemalja.

Prvi doseljenici u Kanadi bili su Francuzi i Englezi koji su dali karakter i institucije ovoj severnoamerickoj drzavi, kao i dva zvanicna drzavna jezika: engleski i francuski. Humanitarna politika Kanade otvorila je vrata imigrantima i izbeglicama sa svih kontinenata i stvorila multikulturni mozaik ove zemlje.

Poznata nekada kao zemlja drvodelja i tegljaca, Kanada vremenom postaje sinonim ekonomskog prosperiteta, besprekorne socijalne zastite i ljudske tolerancije.

Kanada je zemlja koja ima 10 provincija i tri teritorije. Glavni grad je Otava koja se nalazi u vrlo zivopisnom predelu provincije Ontario.Oko 80 % ukupnog stanovnistva zivi u pojasu do 300 kilometara od granice sa Sjedinjenim Americkim Drzavama a 89 % povrsine Kanade je nenaseljeno.

Drzavne institucije Kanade formirane su na tri nivoa vlasti: federalnom, provicijskom i opstinskom. Svaki nivo vlasti se finansira prihodom od poreza koje placaju gradjani. Federalne vlasti su odgovorne za spoljnu politiku, narodnuodbranu, bankarstvo i monetarnu politiku, brodarstvo, ribolov, trgovinu,krivicno zakonodavstvo, useljavanje, porez i sl. Provincijske vlasti su odgovorne za izvesne odredbe krivicnog i gradanskog zakonodavstva, za pravo svojine, za skolstvo i zdravstvo, za uslove rada i socijalne sluzbe,provincijske vizne programe i sl. Opstinske vlasti su odgovorne za stvari lokalnog karaktera kao sto su: odrzavanje puteva, ulicne komunalije, javna cistoca, protivpozarna zastita i sl.

Osnovno i srednje obrazovanje je besplatno a skolovanje na koledzima i fakultetima se placa. Za kanadske drzavljanje i useljenike skolarina je od1.700,00 do 3.500,00 kanadskih dolara godisnje a ponegde I vise, sto zavisi od vrste obrazovne institucije. Za strane studente skolarina je 7 do 8 puta veca i krece se uobicajeno od 10.000,00 do 17.000,00 kanadskih dolara, pa I vise.

Zdravstveni sistem je jedan od najmodernijih u svetu. Medicinske usluge su besplatne. Naravno, pojedini specijalni zahtevi se naplacuju.

Socijalni sistem, zajedno sa svedskim socijalnim sistemom, je najhumaniji na svetu.Obezbedjena je zastita svim kategorijam stanovnistva.

Stopa nezaposlenosti varira izmedju 3,5 do 9,5%, zavisno od provincije i teritorije. Pri zaposljavanju akcenat je na strucnosti i spremnosti za stalno obrazovanje i usavrsavanje.

U maju 2000, zabelezen je rekordan pad stope nezaposlenosti,svega 6,8%.To je najniza stopa nezaposlenosti od 1976 godine.

Tokom poslednjih decenija Kanada je po statistici Ujedinjenih nacija vise puta bila proglasavana najboljom zemljom na svetu za zivot. Ujedinjene nacije su izvrsile rangiranje uzimajuci u obzir 42 faktora, medju kojima su: zdravstvo, obrazovanje, zivotna okolina, ekoloska zastita, sloboda akcija i kretanja, zivotni standard, prosperitet, sigurnost i sl. Kanada je postigla tako visok rang zahvaljujuci, pored ostalog i svojoj selektivnoj imigracionoj politici.


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Boutique Law Firm

This Law Office is dealing mostly with conflict of laws among different counties in various personal situations. Comparative legal analysis of International law regulations / Criminal - Family - Civil

Programi / Bodovni sistem

Kanada najbolja zemlja na svetu po kvalitetu zivota U.S. News & World Report Već petu godinu zaredom ljudi iz celog sveta su Kanadu proglasili najboljom državom po kvalitetu života. Od anketiranih zem

bottom of page