top of page

AMERIKA RAD – BORAVAK​

Vrste Viza:​

 

I. Privremene – 36 vrsta Nonimmigrant viza

II. Trajne –  32 vrste Immigrant viza​

 

Veliki broj viza, omogucuje prelazak sa jednog na drugi status. Potrebno je u startu definisati razloge odlaska u Ameriku i proveriti ispunjenost uslova za dobijanje odgovarajuce vize , pa tek nakon toga se posvetiti pripremi i obradi informacija i uredjenju dokumentacije a na kraju i ispunjavanju odredjenih aplikacija.

 

Pitanja i Odgovori:

 

Pitanje:

1. Poštovani g-dine Kostiću, zelela bih da se konsultujem sa vama u vezi mogućnosti da sponzorujem mog supruga i dete da dobiju američku vizu ?

Ja imam i srpsko i američko drzavljanstvo.

Rodjena sam u Americi i sa 10 meseci se sa roditeljima vratila u Srbiju. Ponovo sam otišla za Ameriku da studiram, završila studije ekonomije i počela da radim u Los Angelesu a onda, 2019 se opet vratila u Srbiju, gde sam se i zaposlila u srpskoj kompaniji. Udala sam se je 2021 godine za momka koga poznajem od osnovne škole. Za mesec dana ću se poroditi.

Želela bih da sponzorujem svog supruga i dete.

 

Odgovor:

U odgovoru na vaša pitanja cu krenuti od poslednjeg, u vezi sponzorstva deteta.

Mogli bi da podnesete aplikaciju “formDS-2029” kojom tražite, kao američka drzavljanka registraciju rodjenja deteta van Amerike.

Saglasno američkim propisima: Child born in wedlock to one U.S. citizen parent and one non U.S. citizen parent (on or after November 14, 1986), dete rodjeno izvan US od jednog roditelja drzavljanina Amerike i jednog roditelja koji nije drzavljanin Amerike, moze imati pravo na državljanstvo pod uslovom da je roditelj državljanin Amerike bio fizički prisutan u Americi ili nekoj od njenih ex teritorijalnih oblasti, najmanje pet godina od čega minimum dve godine nakon četrnaeste godin života.

Da bi obavili sponzorstvo supruga, vi bi trebali biti u Americi, medjutim postoje i izuzeci od tog pravila, za lica koja rade pri američkoj vojsci, za američku vladu i/ili američke kompanije i trenutno su van Amerike. Medjutim, i za ostale americke državljane, poput vas, postoji mogućnost da se odobri aplikacija “Petition i130” za sponzorstvo supruga, ukoliko se racionalno obrazloži razlog zašto ste duže od dve godine van Amerike/*Epidemija Korone, briga o roditeljima itd./, ukoliko dokažete da ćete imati dobre izglede da brzo dobijete posao po povratku u Ameriku/* prikaz e-mail prepiski sa američkim poslodavcima/, ukoliko prikažete gde ćete ziveti/* pre-leasing agreement/.

Ako se usvoji I 130 Petition, onda će se zakazati Interview u američkoj ambasadi u Beogradu. Ako Interview prodje uspešno, onda se tek angažuju sponzori sa posebnim aplikacijama.

Paralelno sa aplikacijom za i 130, moze se podneti aplikacija za K3 Non immigrant vizu za supruga, kako bi se, ukoliko usledi pozitivan odgovor po toj aplikaciji, omogućilo da sto pre otputuje za Ameriku a zatim iz Amerike da se zatraži “Adjustment of status - I 485 – Application to register Permanent Residence or Adjust Status”.

Može se desiti da aplikacija za K3 Non immigrant vizu bude usvojena pre Petition I 130 a može se desiti da se usvoji u isto vreme.

 

Pitanje:

2. Otišao sam u Ameriku pre devet godina. Na početku sam imao studentsku vizu J1 a kada je viza istekla ostao sam ilegalno u Americi još godinu dana. Zatim sam se oženio sa Amerikankom i bili smo u braku 3 godine. Nakon toga smo se razveli. Nedavno sam dobio Green Card a zatim , posle više godina doputovao u Srbiju. Tu sam obnovio vezu sa devojkom sa kojom sam se zabavljao pre odlaska za Ameriku. Dok sam boravio u Srbiji mesec dana, koliko sam imao odmor, bili smo zajedno nonstop. Po mom povratku u Ameriku, svakodnevno smo bili na vezi putem sms poruka, Viber-a, WhatsApp-a.

Nakon nekoliko meseci dopisivanja, ona je dosla u Ameriku 2017 godine, u turisticku posetu. Dobila je “US Multiple Visitor visu” na 10 godina ali joj je na ulasku u Ameriku odredjeno maksimalno vreme svakog pojedinačnog boravka do 6 meseci. Medjutim, ona od tog prvog ulaska u Ameriku, više nije izašla. Venčali smo se i izrodili dvoje dece. Nije radila u Americi a nije imala ni problema sa zakonom.

Ja sam u medjuvremenu registrovao kompaniju u Americi . Suprugu bih mogao zaposliti, kada bi ona imala uredan status u Americi.

Moje pitanje je: Kako moja supruga moze legalizovati svoj status u Americi ?

 

Odgovor:

Ako bi pokrenuli postupak za “spajanje porodice”, dok ste jos uvek svi zajedno u Americi, onda bi isti počeo tako sto bi vi, kao suprug podneli “Petition I-130” sa svim potrebnim dokumentima. Kada “ Immigration and Naturalization Office “ primi “Petition”, onda će zatraziti da supruga najpre pravno formalno uredi svoj status u Americi, preko zahteva “ I 485 – Application to register Permanent Residence or Adjust Status”. No, pre nego se započne sa postupkom za “adjustment of status” mora se izvršiti provera dosadašnjeg statusa aplikanta, u ovom slucaju supruge. Taj deo postupka se vodi saglasno propisima INA 245(a)/ Immigration and Naturalization Act/. Saglasno izmenama INA 245(a) od strane Kongresa iz 1960 godine, aplikantu će biti dozvoljeno da reguliše svoj imigracioni status u USA, nakon što se status proveri – ““inspected and admitted or paroled”. Ako se tokom provere utvrdi da nema povrede zakona, onda se aplikantu moze odobriti legalan status preko zahteva“ I 485 – Application to register Permanent Residence or Adjust Status” . Ako se pak utvrdi da je aplikant povredio neki zakon, onda se najpre mora rehabilitovati a zatim će mu se odobriti ostvarivanje legalnog statusa.

Ako bi se pak vratili u Srbiju i odatle pokrenuli postupak za “spajanje porodice”, isti bi takodje bio pokrenut sa “Petition I-130”. Ukoliko zahtev bude prihvaćen, onda će Imigraciona sluzba pri americkoj ambasadi, odrediti intervju, jedan ili vise njih. A nakon toga, ukoliko imigracioni sluzbenik potvrdi urednost zahteva, činjenicnog stanja i dokumentacije, odobriće vizu. Ako pak zahtev bude odbijen, zavisno od razloga odbijanja, moze se pokrenuti zalbeni postupak.

Medjutim ukoliko bi sacekali sa pokretanjem postupka “spajanja porodice” dok vi, kao suprug ne dobijete americko drzavljanstvo, onda bi nakon toga zahtev bio obradjivan u najprioritetnijoj kategoriji F1, uz isti redosled aktivnosti, preko “Petition I-130” sa svim potrebnim dokumentima ali sa brzim rokovima resavanja zahteva.

Bez obzira kojim putem budete krenuli, preko “Priority category F2A ili F1, Imigraciona sluzba ce proveravati da li je vasa bracna veza “bona fide” a saglasno propisima iz oblasti porodicnih odnosa.

 

Pitanje:

3. Moja supruga i deca imaju americko drzavljanstvo/a i srpsko/. Podneli smo “Petition i130 jos pre nekoliko godina, zavrsili Interview u americkoj ambasadi u Beogradu a nakon toga mi je zatrazeno da dostavim dodatnu dokumentaciju, vezanu za moje sudske postupke u Srbiji i Francuskoj. Nakon sto sam dostavio kopije presuda i izvestaje iz sudova, receno mi je da je moj predmet malo komplikovaniji, sobzirom da sam bio osudjivan za vise krivicnih dela. Par meseci nakon toga smo se obratili americkim vlastima sa upitom sta se desava sa nasim predmetom. Receno nam je da se ulogujemo na nas nalog kod INS i da cemo tamo naci odgovor. Mi smo se ulogovali i videli da je nas zahtev odbijen. Ubrzo posle toga nam je stigao e-mail u kome se kaze da je moj predmet “under review”. Interesuje me, da li je moj zahtev odbijen ili ne a ako jeste sta mogu dalje preduzeti u smislu dostupnih pravnih lekova ?

 

Odgovor:

Vasa situacija je veoma specificna, s obzirom na vrstu krivicnih dela koja ste pocinili I visinu propisanih kazni , kao I vremenu kada ste odlezali kazne zatvora. Na vas slucaj ce se primeniti odredbe zakona “Immigration and Naturalization Act /INA/ - Sections 212a(2) ; 212d.

Vi cete uskoro dobiti definitivan odgovor da li je zahtev : Petition I130 prihvacen ili ne . Ako nije, onda ce dobiti informaciju o tome da li je “Waiver” dozvoljen ili ne.

Ako “Waiver ne bude dozvoljen/iz zakonskih razloga/, moze se podneti poseban zahtev za “Reconsideration under Humanitarian Parole before USCIS” a ako bude dozvoljen Waiver, onda se isti treba pripremiti na obrazcu i601. 

 

 

E-2- Treaty Investors Visa

Pitanje:

Poštovai g-dine Kostiću,

Jednom mom poslovnom prijatelju ste pomogli oko dobijanja E 2 Vize za Ameriku.

Ja bih takodje želeo da apliciram za tu vizu. Uspešan sam privrednik u Srbiji, imam svoje preduzeće, registrovano kao D.O.O. i bavi se proizvodnjom nameštaja. Preduzeće posluje u Srbiji vise od 20 godina i ostvaruje veliki prihod. Zapošljavam 20 radnika i svi su oni u redovnom radnom odnosu.

U Americi , državi Nevada, bih želeo da registrujem kompaniju koja bi se takodje bavila proizvodnjom i prodajom namestaja. Uložio bih inicijalno oko 600.000 $ US.

Da li mi možete dati neke bliže informacije u vezi implementacije moje ideje i odlaska u Ameriku .

S’postovanjem,

M.M.

Odgovor:

 E-2- Treaty Investors Visa je vrsta neuseljenickih- privremenih viza, namenjena licima koja imaju državljanstvo neke zemlje sa kojom Amerika ima sklopljene ugovore o trgovini i plovidbi a koja žele da otpočnu biznis u Americi.

Da bi vas zahtev za E2 Vizu bio razmatran, potrebno je da uložite odredjeni iznos kapitala u postojeće preduzeće u Americi, gde bi ste imali najmanje 50% udela i posedovali operativnu kontrolu preko rukovodeće pozicije ili nekog drugog korporativnog mehanizma ili da nameravate da osnujete svoje preduzeće sa odredjenim iznosom kapitala.

Kao Investitor, može se pojaviti i fizičko lice a i strano preduzeće koje zeli da otpočne biznis u Americi.

Kapital koji bi ste ulozili, mora biti podložan komercijalnom riziku a poreklo novca se mora dokazati/ da je stečeno legalnim putem: od biznisa, poklona, uštedjevine, nasledstva itd./.

Minimalni iznos kapitala koji bi se uložio, nije zakonom specificiran ali se definiše kao “značajan”.

Značajan iznos kapitala je:

• Značajan u odnosu na ukupne troškove bilo kupnje postojećeg poduzeća ili osnivanja novog;

• Dovoljan da osigura financijsku predanost ulagača uspešnom poslovanju poduzeća;

• Znaćajan iznos koji omogućuje ulagaču da vodi I razvija poslovanje u preduzeću koje je “bona fide”

Bona fide kompanija je stvarno, aktivno i operativno komercijalno preduzeće koje posluje na profitnoj osnovi i koje mora poštovati  savezne a i lokalne regulative za poslovanje unutar svoje nadležnosti.

Marginalna poduzeća ne mogu predstavljati osnov za kvalifikaciju ulagača za E2 Vizu.

Marginalno poduzeće je ono koje nema sadašnji ili budući kapacitet da generiše dovoljno prihoda da osigura minimalnižzivot ulagača i njegove porodice.

Zavisno od okolnosti, novo formirano preduzeće se neće smatrati marginalnim cak i ako mu nedostaje trenutni kapacitet za stvaranje takvog prihoda. U takvim slučajevima, poduzeče bi trebalo da ima kapacitet za stvaranje prihoda u roku od pet godina od datuma kada je ulagač podneo zahtev za E-2 vizu.

Kako se utvdjuje takav kapacitet preduzeca i potreban iznos kapitala?

Obrazloženjem u Biznis planu !

 

Koje su potrebne kvalifikacije investitora E2 vize:

• On mora biti državljanin zemlje sa kojom Amerika ima sklopljene ugovore o trgovini( i plovidbi).

 Srbija i većina zemalja u region imaju sklopljene takve ugovore;

• Mora zadovoljiti definiciju "zaposlenog lica" prema relevantnom zakonu zemlje svog porekla , kao i Amerike Ili može biti angažovan na rukovodećim poslovima ili imati neke posebne kvalifikacije.

Period boravka u Americi

Lica koja dobiju E 2 Vizu, mogu inicijalno ostati u Americi dve godine, s tim da vizu mogu produžavati na svake dve godine, ukoliko i dalje ispunjavaju uslove predvidjene za poslovanje kompanije u Americi i za svoje angažovanje u toj kompaniji.

Dolazak porodice Investitora

Supružnik Investitora i deca mladja od 21 godine mogu odmah poći ili se priključiti kasnije Investitoru u Americi. Nacionalnost supružnika i dece treba da bude ista kao i nacionalnost Investitora . Duzina njihovog boravka u Americi je identična duzini boravka Investitora.

Poslovno angazovanje u Americi

Pitanje:

 

U procesu sam osnivanja LLC kompanije sa partnerom iz Amerike. 

Voleo bih da zakazem konsultacije kod Vas, da vidim koja su moja prava i obaveze i sta da radim, a sta da izbjegavam. 

 

Zanima me cijena konsultacija i kada bih mogla doci? 

 

 • Da mi se detaljnije objasne koji su to papiri koji se traze za otvaranje takve firme ?

 • I kakva ja prava imam kao strani drzavljanin u tom slucaju, a kakve obaveze?

 • Koje posljedice to moze da nosi sa sobom?

 • Mogu li da imam neka dugovanja zbog toga?

 • On je trazio da podijelimo 3000USD troskova za otvaranje, kako da se zastitim u tom slucaju ?

 

Upit i Informacije potrebne za razmatranje predmeta:

 1. Vas status u Americi i status Vaseg partnera ?  On je rodjen u Americi, ja standardno samo srpski papiri

 2. U kojoj drzavi US bi osnovali LLC ? Delaware ili Georgia 

 3. Koja vrsta poslovanja bi bila ?  Logistika-transport-brokerage

 4. Vasa dosadasnja poslovno-radna iskustva ? Preduzetnik u srbiji 

 5. Okvirni iznos kapitala koji bi opredelili za biznis u Americi ? 3000USD ulozenih u otvaranje firme

 

Cinjenicno stanje utvrdjeno na konsultacijama:

 • Zdravko ima registrovanu DOO u Srbiji/ gde uredno placa sve poreze I doprinose/ a radi za americku kompaniju kao Freight (Logistic) Broker i iz Srbije logisticki usmerava prevoz terete kamionima u Americi. Nadoknadu za taj posao dobija od americke kompanije na svoje ime i RACUN U Srbiji i uredno placa porez . Medjutim, to njegovo angazovanje ne ide preko firme koju je registrovao u Srbiji.

 • Zdravko ima prijatelja-amerikanca sa kojim bi zeleo da registruje “LLC partnership” u Americi, po mogucstvu u Deleware ili Georgiji.

 • Zdravko nikada nije bio u Americi i ima samo srpsko drzavljanstvo.

Odgovor:

Drzava Deleware

U toj americkoj drzavi stranci najcesce osnivaju “off shore” kompanije, zbog niskih troskova i niskih poreskih stopa. Ukoliko bi u Deleware Zdravko i njegov partner amerikanac osnovali “off shore” kompaniju, ta kompanija ne bi smela da posluje u Deleware. Medjutim , ukoliko bi osnovali  kompaniju LLC u Deleware, koja ne bi bila off shore, onda bi mogli poslovati i u Deleware.

 

Drzava Georgia

S obzirom da je Zdravkov partner iz Atlante, u Georgiji, mozda je uputnije osnovati kompaniju u Atlanti. Objasnio sam Zdravku da se najpre treba pripremiti ‘Partnership Agreement’ a zatim prici registraciji kompanije”Partnership LLC”. Partnership Agreement bi mi mogli skicirati ali poslove oko registracije kompanije  bi trebalo da obave specijalizovane agencije u Atlanti. Ta kompanija moze imati adresu i u stanu-kuci Zdravkovog partnera iz Atlante ILI kod agencije koja bi radila na registraciji kompanije.

Zdravka sam upoznao i sa vrstama viza za Ameriku/ E1;E2;L1;B2/, za koje bi mogao aplicirati

Za Zdravka bi saglasno tipu biznisa koji bi bio registrovan u Americi, te saglasno njegovim finansijskim mogucnostima, bila opcija B1 Bussines Visitor Visa.

 Vize za Ameriku

bottom of page